Csőtörés történt Budapesten, a Forster Központ Táncsics utcai központjában, a budai Várban. A Hauszmann-terv részeként a kormány a várba költözik, így több intézménynek is mennie kell. A kiköltöztetés azonban elhúzódott, egy váratlan csőtörés pedig szétáztatta a dobozokba csomagolt dokumentációt.

A kár értéke mindenképpen jelentős, hiszen a Táncsics utcai tervtárban őriztek több ezer dokumentációt, iratot, tervet és fotókat. Ezek között sok olyan anyag is volt, amik máshol nem megtalálhatók és nincsenek digitalizálva sem.

Hogy történhetett ez?

Késés a költözésben, emberi mulasztás?

A műemlékek becsomagolása, költözésre előkészítése már Májusra elkészült, a tényleges átköltöztetés a Daróczi utcai új helyre a tervekkel ellentétben azonban nem történt meg 2016 szeptemberében. A kárt azonban egy rossz állapotú távhővezeték meghibásodása okozta, a csőtörés következtében kiömlő víz teljesen eláztatta a raklapokon - rosszul elhelyezett - bedobozolt műemlékes anyagokat.

A Miniszterelnökség álláspontja, miszerint „A csőtörés olyan vis maior eset volt, ami akkor is megtörténhetett volna, ha nem szűnik meg a Forster Központ”, nem teljesen tükrözi a valós helyzetet.

Egyfelől, a megsérült iratok kifejezetten a költözés miatt - helyhiány következtében - kerültek a raklapokra, ahol aztán a széttört csőből kifolyó víz eláztatta őket. Másfelől, az Index információi szerint a fűtési cső azért durrant szét több helyen is, mert szakszerűtlenül lett lekapcsolva az épület fűtése, a víztelenítés elmaradt és a főelzárók is nyitva maradtak.

Mekkora kár keletkezett?

Tagadás majd elismerés

A Miniszterelnökség - meglehetősen optimista - első reakciói szerint a szakszerű mentésnek köszönhetően semmi végzetes nem történt. Műemlékvédelemmel foglalkozó szakértők első reakciói ennek ellentmondóan arra tértek ki, hogy régi fotók, oltárképek visszaállíthatatlanul sérültek a január 12-i csőtörés következtében.

A január 26-i sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség végül elismerte, hogy közel 200 dokumentáció menthetetlenül megsérült. A hivatalos adatok alapján összesen nagyságrendileg 1500 irat károsodott, a 16 ezerből.

Elfagyás okozta csőtörések

Az elmult évek enyhe telei miatt sokakat váratlanul értek az idei mínuszok. Rengeteg csőtörést okoztak az elfagyott vízvezetékek, vízórák és a nem megfelelően téliesített kerti csapok ország szerte.