A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Vízszivárgás keresés jelzőgázzal, Fóton jártunk

Vízszivárgás keresés jelzőgázzal

Egy ikerházról volt szó, ahol minden lakás külön főmérővel rendelkezett, melyek egy közös vízóra aknában voltak elhelyezve. A vízakna a telekhatártól egy-két méterre lett kialakítva, ahonnét viszont a házig egy kb. 80 méteres távolságon futott a 25-ös KPE csövekből készült bekötővezeték, melyet a felszínen homokba fektetett négyzet alakú kövek fedtek.

A tulajdonos szerette volna megtalálni a csőtörés helyét bontás nélkül, hiszen míg a fürdőszobában a burkolatok felesleges felbontása, úgy a kertben – tekintettel a viszonylag hosszú csőszakaszra – a teljes csőszakasz ásása és a feltárás járt volna igen magas költségekkel.

A jelzőgázos bemérés:

A jelzőgázos vizsgálat egy kifinomult módszer a bontás nélküli vízszivárgás keresésnek. A vizsgált csőszakaszba egy speciális összetételű gázt töltünk, ami áthatolva a talaj és a különböző burkolatok rétegein a felszínen egy speciális műszerrel mérhető. Ahol a mért koncentráció a legmagasabb, ott lesz a csőtörés helye. Jól használható nagyobb csőszakaszok vizsgálatakor is, valamint zajos környezetben is, ahol az akusztikus vizsgálódás nem lenne kivitelezhető.

Jelzőgázos vizsgálat

A házba a fürdőszobánál volt a víz bekötve, ahol azt a Mofém csempeszelepnél elzártuk. Mivel a vízóra továbbra is fogyasztást mutatott, ez egyfelől beigazolta a vízszivárgást, másfelől azt is jelentette, hogy az elfolyást valahol a ház és az akna között kell keresni. Elzártuk a főcsapot az óránál és lekötöttük a bekötővezetéket.

Az is rövidesen kiderült, hogy sajnos nincsen semmilyen tervrajz, vagy információ arról, hogy a bekötővezeték milyen úton jut el a házig, és ha vannak, hol lehetnek esetleges toldások.

A csapok és a bojler elzárása után, elkezdtük a WC bekötésén keresztül visszatölteni a jelzőgázt a rendszerbe, aminek hatására a csőben maradt víz – az egyetlen lehetséges helyen – az aknánál előzőleg széthúzott csövön távozott.

A betöltést követően megnéztük, hogy hol a legnagyobb a vízvezetékből kiszökő gáz koncentrációja, ami megjelölte a csőtörés pontos helyét: 1 – 1,5m távolságra a ház falától, a fürdőszoba kültéri oldalán. Ide került egy könyök beépítésre, ami végül a szivárgást okozta.

Tanácsunk:

A meghibásodás esélye jelentősen csökkenthető, hogyha a vízvezetéket kötésmentesen vezetik. A rugalmas anyagból készült KPE csöveket 2-300m –es kiszerelésben is lehet kapni, ami a legtöbb esetben elegendő tud lenni a bekötővezeték megfelelő kiépítéséhez. Hogyha mindenképp szükséges toldás, vagy könyök beépítése, akkor inkább rézből készült idomokat használjunk a műanyag helyett.