A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Csőtörés elhárítás, javítás feltárással és helyreállítással

Csőtörés elhárítás, javítás, vízszivárgás megszűntetése

Tudjuk, hogy a csőtörés vagy vízszivárgás egy nagyon kellemetlen probléma. Sajnos az időjárási viszonyok és természeti hatások következtében a csövek anyaga idővel meggyengül, felületükön repedések, lyukak alakulnak ki, amiken keresztül a víz vagy szennyvíz szivárogni kezd.

Az idő múlása itt nem segít, sőt, inkább csak ront a helyzeten. Az apró repedések idővel kiszélesednek, a pici lyukak nagyobbá tágulnak, a csővezeték akár el is törhet. Néhány nap alatt több havi vízmennyiség tud elfolyni, ami jelentősen megnöveli a vízszámla összegét, nem beszélve a falakban, padlóban, kertben vagy a bútorokban okozott károkról.

Szolgáltatási területeink

Budapest teljes területe

(Újbuda, Csepel, Békásmegyer, Zugló, Újpest, Kőbánya, Kispest, Ferencváros, Budafok stb...)

Pest Megye és környéke

(Vác, Gödöllő, Esztergom, Cegléd, Abony, Érd, Biatorbágy, Budaörs, Visegrád, Kecskemét, Dabas stb..)

Milyen jelek utalhatnak csőtörésre?

Az emberek sok esetben csak akkor szembesülnek a problémával, amikor kézhez kapják a megnövekedett fogyasztást mutató vízszámlát. Mivel a vízóra mérte a túlfogyasztást, a vízszivárgás valahol a vízóra utáni vízvezeték rendszeren lesz. Hogyha elzárjuk az összes fogyasztót (beleérve a wc tartályt, mosógépet, mosogatógépet stb.), de a vízórán található "kis kerék" továbbra is forog, akkor nagyon valószínű, hogy valóban csőtöréssel van dolgunk.

A központi fűtési rendszerek esetében a vízszivárgás következtében a kazán elveszíti a nyomást, a fűtési körben a keringetett vizet redszeresen után kell tölteni. Csatorna esetén a folyamatos kellemetlen csatornaszag jelezheti a csőtörést. A csőtörés jeleiről bővebben itt olvashat.

Hogyan találjuk meg a csőtörés helyét?

A csőtörés helyének megállapítása

Amikor nem állapítható meg biztosan a csőtörés helye (a vizesedés nem látszik, vagy egy nagyobb területet érint), amennyire lehet, le kell szűkíteni a kört - azaz kizárni a cső- vagy fűtési rendszer sérülés mentes részeit. Ezt szokás szakaszolásnak hívni.

A központi fűtési rendszer vélhetően szivárgó körét, vagy a vízellátó rendszer sérült szakaszát ún. nyomáspróbával is lehet tesztelni. A módszer lényege, hogy a rendszert egy bizonyos nyomáson, adott ideig kell ellenőrizni. A nyomás lényeges csökkenése az adott szakaszon a víz szivárgására utal.

A műszeres diagnosztika további eszközöket ad egy felkészült szakember kezébe. Az ismeretlen nyomvonalak feltérképezésében nagy segítséget nyújt a nyomvonal kereső, a melegvizes csőrendszerek vizsgálatánál pedig jól tud jönni egy hőkamera. Az elektroakusztikus műszerrel és a talajmikrofonnal a csőtörést a csőből kiszökő víz hangja alapján lehet megtalálni, a jelzőgáz pedig a repedésen a vízzel együtt lép ki a rendszerből, megmutatva a csőtörés pontos helyét. A műszeres vízszivárgás keresésről itt olvashat részletesen.

Kapcsolat

Bízza ránk a csőtörés elhárítását

Felkutatjuk és megszüntetjük a vízszivárgást, legyen az a fűtési rendszerben, vízvezetékben vagy a csatornában

Csőtörés a falban: ázás, vizesedés megszüntetése

A víz és fűtési csöveket előszeretettel vezetik falba süllyesztve, valamint a padló burkolatok alatt. Az elöregedett csövek a kötéseknél idővel elkezdik átereszteni a vizet, felületükön a korrózió hatására repedések, lyukak alakulnak ki. Az új vezetékekkel is lehet probléma: egy rossz helyen bevert szöggel, vagy egy polc felfúrásakor is sérülhet a vízvezeték felülete, a fűtetlen helyiségekben, az utcával határos falakban futó csövek pedig télen elfagyhatnak.

A kifolyt víz a falakon egyre nagyobb felületen okozhat vizesedést, a födémen átfolyva pedig az alsó szint plafonját is eláztathatja. A csempézett felületeken a szivárgás később lesz észrevehető, amikor a víz a fugákat átáztatva a csempék felületén is megjelenik, ami a burkolólap leválását is eredményezheti.

Hogyan szüntethető meg a vizesedés?

A fentebb leírtak szerint meghatározzuk a vízszivárgás helyét, majd a megfelelő szakaszoló csapok - szükség esetén a felszálló vagy az alapvezeték főcsapjának - elzárása után megkezdjük a bontást és a hibás csőszakasz cseréjét. Régi - rossz állapotú - vezetékeknél szoktuk javasolni a teljes csőszakasz cseréjét, így egy későbbi meghibásodás ugyanezen a szakaszon elkerülhető.

Mi a helyzet a fal helyreállításával?

A helyreállítás előtt célszerű megvárni, amíg az átnedvesedett falak teljesen kiszáradnak, majd ezt követően egy burkoló vagy kőműves tud segíteni az eredeti állapot visszaállításában.

Elvégezhető a javítás házilag?

Az építőipari szakmunkák mindenképpen igényelnek egyfajta rátermettséget és szakértelmet. Akkor érdemes csak ebbe belefogni, hogyha ezekkel rendelkezik és a hibahely jól behatárolható. A feltárás során a sérült csőszakaszt érdemes úgy szabaddá tenni, hogy az a javításkor megfelelően hozzáférhető legyen. Csőszakasz cseréjéhez ún. push-fit csatlakozók használhatók, kisebb lyukak, repedések javításához pedig pl. Canusa javítószalag. A javítások befejeztével a szivárgásmentességet mindig ellenőrizni kell.

Azt azért itt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a pontatlan hibahely behatárolás a burkolatok felesleges megbontásával, több kosszal, felfordulással, majd végül lényegesen nagyobb helyreállítási költségekkel járhat. Ha nem biztos a dolgában, mindenképpen érdemesebb szakemberhez fordulni.

Megkeressük és megszüntetjük a vízszivárgást, javítjuk a sérült csőszakaszt, szükség esetén cseréljük a teljes vezetéket.

Hívjon minket: (30) 935 8982

Munkáinkból

Vízszivárgás a falban Budapesten az Arany János utcában

Vizesedés megszüntetése

Csőtörést javítottunk Budapesten, az V. kerületben az Arany János utcában. A falban futó vezeték meghibásodása okozta a beázást
Felszálló víz és csatornavezeték javítása

Felszálló víz és csatornavezeték javítása

Vizes helyiségben javítottuk a felszálló víz és csatornavezetéket Budapesten, az Erzsébet Királyné útján
Kilyukadt esőcsatorna javítása

Kilyukadt esőcsatorna javítása

Csőtörést javítottunk, egy kilyukadt esőcsatorna okozott problémát Budapesten, a Nyereg úton

Kerti csőtörés javítása földmunkával

A víz vagy csatornavezeték meghibásodása következtében kifolyó víz a talaj rétegeit fellazítja, fel nem száradó vizesedés, sár alakulhat ki. A földmosás hatására a felszini burkolatok (térkő, járda, stb.) mesüllyedhetnek, a kifolyt víz az aknában vagy a pincében összegyűlhet.

A csőtörést legtöbbször a víz, a szennyvíz vagy a házi locsólóhálózaton kialakult repedédések, lyukak okozzák. Problémák szoktak lenni még a kerti csappal és ürítővel, a vízórával, valamint hidegebb telek esetén az elfagyott vízvezetékek okoznak gyakran vízszivárgást, csőtörést.

Mi a javítás menete?

Megkeressük, kiássuk és szakszerűen javítjuk a sérült csőszakaszt úgy, hogy közben figyelünk a kert többi részének éppségére. A kisebb sérüléseket, lyukakat javítóbilinccsel javítjuk, a nagyobb sérült felületek esetén toldó idomot használunk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy a cső annyira elöregedett, korrodált, hogy nagy a későbbi újabb csőtörés kialakulásának veszélye, akkor a teljes csőszakasz cseréjét javasoljuk.

Hívjon Most: (30) 935 8982

Megtaláljuk és szakszerűen javítjuk csőtörését

Kerti csőtörések feltárását, javítását, víz és csatornavezetékek teljes cseréjét garanciával vállaljuk

Kié a felelősség?

A házi szennyvízvezetéket - a telekhatáron belül található csatlakozási ponton – egy ún. szennyvíz-bekötő vezeték köti össze a törzscsatornával. Vízvezeték esetén az alapvezeték (házi vízvezeték) szintén a telekhatáron belül – tipikusan a vízaknában - vízóránál kerül összekötésbe a víziközmű-bekötővezetékkel, ami a rendszert összeköti az utcában futó víziközmű-hálózattal.

Tipikus víz és csatorna kiépítési rajz

Tipikus víz és csatorna kiépítési rajz

Zöld színnel jelöltük a fogyasztó, pirossal a közmű szolgáltatók gondozásában lévő részeket

A törzscsatorna, a hálózati és a bekötő vezetékek a szolgáltató tulajdonában vannak, javításukat ő szavatolja.

Talán úgy lehet ezt jól összefoglalni, hogy a telekhatáron belüli bekötéstől számítva a víz és szennyvízvezetékek, beleértve a vízaknát és az abban található vízórát is, a fogyasztó kezelésében vannak. Ezen szakaszokon keletkező meghibásodások és az azokból eredő károk a fogyasztót terhelik (ábránkon szemléltetjük).

Társasházak esetén, a társaasházi tulajdonban lévő vezetékekért a társasház felel, a lakók gondozásában lévő csöveken keletkezett meghibásodások okozta károk pedig az adott tulajdonost terhelik. Jogvita esetén, hogyha nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy kinek a vezetéke okozta a kárt, akkor minden érintettet érdemes perbe fogni.

Kell fizetni víz és csatornadíjat?

A házi ivóvízhálózat meghibásodásából eredően elfolyt vízmennyiség szolgáltatottnak, vagyis elfogyasztottnak minősül. Mindazon vízveszteség tehát, ami a csatlakozási pont után keletkezett hibából adódott a fogyasztót terheli. Amennyiben a csőtörés következtében elfolyt víz a környezetben elszivárgott, így a szennyvíz törzshálózatba nem jutott be, a fogyasztó kérheti a csatornadíj jóváírását.

Ennek azonban vannak feltételei: A hibát azonnal be kell jelenteni a közmű szolgáltatónak, és a javítást azonnal meg kell kezdeni. A vízközmű-szolgáltató a bejelentést követöleg 5 napon belül köteles helyszíni ellenőrzést tartani, ami során fogyasztónak be kell mutatni a hiba keletkezésének helyét, valamint a javítást számlával igazolni kell. Sikeres elbírálás esetén a jóváírás 12 havi átlagfogyasztás alapján történik.

Csőtörés elhárítás a fürdőszobában és wc-ben

A fürdőszobában kialakult csőtörésektől félnek a legtöbben, mert általában ezek járnak a legnagyobb bontással és ezáltal a legmagasabb várható helyreállítási költséggel is. Fürdőszobák és wc-k esetében a többi helyiségnél is jobban szem előtt tartjuk, hogy minél kisebb bontásra kerüljön sor.

Szennyvízcső csere a fürdőszobában

Szennyvízcső csere a fürdőszobában

A csatornacsövet cseréltük Budapesten, a Széchenyi utcában, két egymás fölötti lakásban

Hazánkban a legtöbb fürdőszoba legalább 170 cm-ig, de általában 210 cm-ig vagy akár plafonig is csempézett, így majdnem biztosra vehető, hogy az elrepedt vagy eltört cső javításához csempebontásra is szükség van. Szerencsés esetben legalább a kád oldala levehető, vagy ha nem is, oda csempeajtó került beépítésre, így könnyedén visszajavítható a helyreállítást követően. Ha nincs ilyen szerencsénk, és a burkolás után sem tartalékoltunk néhány csempét, kreatív megoldásokra lesz szükség.

De mi okozhatja a csőtörést a fürdőszobában?

Leggyakrabban az elöregedett víz- és szennyvízvezetékek okoznak probémát a fürdőszobában. Sajnos az 1950 előtt épült házakban még sok vizes helyiségben előfordulnak ólom csövek, melyek azon túl, hogy egészségünket is veszélyeztethetik, könnyen is törhetnek, kilyukadhatnak. A régebben beépített horganyzott vascsövek is komoly károk forrásai lehetnek, mert idővel ezek anyaga is meggyengül, így megindulhat a szivárgás.

Minősített probléma, ha az elöregedett cső felszállóvezeték vagy ejtővezeték lyukad ki. Mivel ezek átmérője nagyobb, valószínűleg nagyobb kárra is számíthatunk.

A régi csövek korrózióján túl gyakori, hogy az egyes idomok kapcsolódásánál alakul ki vízszivárgással járó probléma, mely gyakran az eredeti beépítés hibájából merül fel. Ha lakásunk felújítását nemrégiben végeztettük el, vízszivárgás esetén mindig próbáljunk meg garanciális javítást kérni.

Szennyvízvezetékeknél gyakori, hogy a szivárgást dugulás előzi meg, melyet erőszakos módszerekkel hárítanak el, ami a csövek sérüléséhez vezet. Gyakran az is előfordul, hogy csatornarendszerbe egyáltalán nem való anyagok lefolyóba öntésével próbálják elhárítani a dugulást, mely olyan súlyosan károsítja a lefolyórendszer vezetékeit, hogy nagyobb csőszakaszok komplett cseréjére van szükség.

Mi a helyzet a szivárgó wc-vel?

Nem klasszikus csőtörési helyzet, mégis ide soroljuk a csöpögő vagy folyó wc tartály miatti vízveszteségeket. Ilyenkor sokszor észre sem vesszük a hibát, mert nagyon kevés az egyszerre elfolyó víz, de ha a probléma hosszú időn át fennáll, jelentős növekedést okozhat a víz- és csatornaszámlában. A hibára felhívhatja figyelmünket a wc kagylóban jelentkező sárgás-barnás elszíneződés, de ha wc frissítő eszközt használunk benne, erre sem számíthatunk.

Kérjen ajánlatot!

Ne halogassa tovább

A csövek meghibásodásából eredő vízszivárgás idővel csak egyre komolyabb károkat fog okozni.

Kapcsolódó bejegyzések

Falnedvesség vizsgálat

Vizesedő falat vizsgálatunk Budapesten

A 13. kerületbe hívtak minket egy társasházi lakásba, mert a fürdőszoba falán vizes folt jelent meg.

Tovább

Csőtörés a falban: központi fűtést javítottunk Csepelen

Csőtörés javítás: Csepelen jártunk

Egy újabb budapesti helyszínen voltunk, Csepelen, a Templom utcában. Az 50-es években épült társasházban a központi fűtés szivárgását kellett felkutatnunk és javítanunk.

Tovább