A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Vizesedik a fal - csőtörés vizsgálat és javítás

Nedves fal vizsgálat

A lakásban egy másik fürdőszoba is volt, ahol nemrég volt egy szivárgás a lefolyó hibás bekötéséből kifolyólag. Érdekes egyébként, hogy legalább annyi meghibásodás van új építésű lakásokban, mint régiekben.

Hogyan keressük meg a vízszivárgást?

Csőtörés keresés és javítás

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a csőtörés elhárítását a lehető legkevesebb bontással tudjuk megoldani. Ennek érdekében minél több információt igyekeztünk begyűjteni a feltárás előtt.

Párolgás:

Fontos megjegyezni, hogy a falon megjelenő vízfoltot sokszor a burkolatok alatt létrejött vizesedés kipárolgása okozza. A vízzáró rétegek meggátolhatják, hogy a víz továbbterjedjen, így csak fölfelé - a falon keresztül tud párologni. Közel sem biztos, hogy a probléma a szemmel is jól látható vizesedés közvetlen közelében van.

A nappaliban volt az amerikai konyha, ami a vízellátást a fürdőszobából kapta, egy hideg és meleg vízvezeték tehát biztosan volt a problémás falszakasz alatt.

A lakás fűtését (és hűtését) Fan Coil fűtő-hűtő rendszer biztosította. Ennek kiépítése annyiban különbözött esetünkben egy hagyományos házközponti fűtéstől, hogy a radiátorok vízellátása egy helyett kettő csövön keresztül történt (meleg és hideg vizet külön-külön vezetik), ami egy újabb vízvezeték párt jelentett.

A gépészeti rajz átnézése alátámasztotta, hogy a fürdőszobából összesen 4 vezeték megy a nappaliba: 2 az amerikai konyhába, 2 a fűtési rendszer radiátoraiba, az elágaztatás pedig a mosdószekrény környékén van. Azt azért érdemes tudni a tervrajzokról, hogy a tényleges kivitelezés nem minden esetben ezeknek megfelelően történik.

A csőrendszert megismertük, hogyan tovább?

A mosdónak a sarokszelepénél szokott lenni fali korong hosszabbító, ami tud picit csepegni. Hogyha itt van a gond, akkor az nincs összefüggésben a használattal, az mindig folyik. Megvizsgáltuk a sarokszelepet, nem volt használva hosszabbító, megfelelően volt szerelve. A szivárgás így minden bizonnyal a burkolatok alatt lévő kötésnél (elágazásnál) volt valószínűsíthető.

Mivel érkezésünkkor a szoba sarkában már meg volt bontva a burkolat, a tulajdonos azt kérte, hogy bontsuk azt tovább és nézzük meg, hogy biztosan nem a nappali oldalán van-e az elágaztatás. Ez szerencsésebb eset lett volna, mert a laminált padlót meg lehet úgy bontani, hogy azt a vízvezeték javítása után vissza is lehessen tenni.

Felszedtük a padlóburkolatot, megbontottuk az aljzatbetont és megvizsgáltuk a vízvezetékeket és környéküket. Sérülést nem találtunk, a felbontott terület viszont erősen nedves volt. Az is kiderült továbbá, hogy az elosztó idomok és a kötések a gépészeti terveknek megfelelően, a fürdőszobába kerültek.

Képek a munkáról

Nedvesedik a fal - csőtörés

A padló felbontása

A padló burkolat megbontása a nappaliban. Jól látható hogy a salakanyag teljesen átázott
Vizesedés a falban vizsgálat

Vizesedés a fürdőszoba falán

A padló megbontása után a 4 vezeték megvan, az elágaztatás azonban a fürdőszoba oldalán van

Fémkeresővel megvizsgáltuk a vezetékek elhelyezkedését a fürdőszobában, majd nedvességmérővel megmértük, hogy a burkolatok alatt hol koncentrálódik a nedvesség. A vizsgálatok megerősítették, ami a gépészeti terveken is nagyságrendileg látható volt: a mosgószekrény alatti járólap alatt vannak a kötések, és minden bizonnyal a szivárgás helye is.

Apró cseppek:

Az ilyen jellegű szivárgásokat úgy lehet elképzelni, hogy 3-5 percenként 1-2 csepp víz folyik el. Az elfolyás tehát itt nem literekben mérhető, valamint az ilyen pici vízfolyást a vízóra nem mutatja. A vízórában egy csillag alakú járókerék van, az átfolyó víz ezt elindítja és az csapágyakon keresztül a számlaszerkezetet mozgatja. Néhány csepp víz azonban ehhez nem elegendő.

A feltárás előtt a mosdószekrényt félreraktuk, majd óvatosan eltávolítottuk a szóban forgó padlólapot és az aljzatbetont. A víz megnyitása után az egyik kötésnél tapintható és látható is volt az apró vízcseppekben jelentkező szivárgás. A problémát javítottuk, majd leteszteltük a rendszert, ami ezután nem mutatott szivárgást.