A szokásosnál hidegebb időjárás miatt a nem megfelelően téliesített vízaknák nem nyujtanak elegendő védelmet a vízóráknak, így azok elfagynak, széttörnek, az így kialakult csőtörések következtében rengeteg víz folyik el. Az elfagyott vízórát javítani nem lehet, cseréje költséges, az elfolyt víz után még a csatornadíjat is ki kell fizetni.

A Mavíz műszaki bizottságának elnöke Radács Attila sokkoló adattal állt elő: állítása szerint tízezer körüli vízóra hibásodott meg az elfagyások miatt az elmúlt hetekben. A vízóra sok esetben megfelelően mélyen van elhelyezve, a vízóra akna viszont nincsen kellően körültekintően téliesítve.

Mi okozhatta a kiugró adatokat?

A január 8-i mínusz 15 fokos hideg mellé erős szél is társult, így az esetlegesen félrecsúszott vagy nem jól szigetelt aknafedelek miatt az akna belseje át tudott fagyni. A vízműszolgáltatók adatai azt mutatják, hogy az elfolyó víz miatt most akkora a vízfogyasztás, a mint nyári időszakban.

Ki a felelős?

Vízóra cseréje és költsége

A vízóra és a fogyasztói vízvezeték megóvása, a télre való felkészítése a fogyasztó feladate és felelőssége. A mérőóra csere nagyságrendileg 15-20 ezer forintba kerül, az elfolyt víz egyetlen nap alatt egy család havi vízfogyasztásának a többszöröse is lehet. Nem kell több, mint egy fél centiméteres repedés ezer köbméter víz elfolyásához egy hónap alatt.

A szigetelés még most sem késő. Az elfagyott vízvezetékek javításáról és a téliesítésről itt írtunk bővebben.

A télen nem minden nap használt épületeket, telkeket és ingatlanokat érdemes ellenőrizni. A fűtetlen helyiségekben szabadon futó vezetékeket szigetelni, a kerti csapot téliesíteni.