A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Csőtörés jelei: 9 jel, ami csőtörésre utalhat

Csőtörés jelei

Biztos vagyok benne, hogy egy lehetséges csőtörés gondolatától mindenkinek a legrosszabb forgatókönyv jut az eszébe. Elképzeljük, hogy mennyibe fog kerülni az a sok elfolyt víz és a javítás, a tönkrement bútorokat, feltört burokolatot, és a felfordulást amivel ez az egész járni fog.

Nem minden csőtörésre utaló jel rejt valós csőtörést, sokszor kisebb javítással, komolyabb vízveszteség nélkül is orvosolható a probléma.

A következőkben megmutatom, hogy:

A csőtörés jelei

A víz- és csatornavezetékek a folyamatos igénybevétel, nyomás és hőmérséklet ingadozás, valamint egyéb környezeti hatások következtében idővel veszítenek ellenálló képességükből, felületük elkorrodál, csőrepedés, csőtörés alakulhat ki. A folyamat sokszor egy kevés vízveszteséggel járó apróbb szivárgással indul, ami később akár az egész lakást, pincét vagy kertet elárasztó csőtöréssé fajulhat. A komolyabb problémák azonban megelőzhetők, hogyha odafigyelünk a jelekre, és a meghibásodás időben javításra kerül.

Milyen jelek utalhatnak csőtörésre?

Szemmel is jól látható jelek:

Az egyértelmű esetek közé tartozik, amikor a pincében, fürdőszobában vagy rossz esetben a lakószobákban is áll a víz. Ezt azt gondolom, nem kell különösebben részletezni, de mi a helyzet a kerttel?

A kert esetében sokkal könnyebb elsiklani a jelek fölött. A soha fel nem száradó vizesedés, sár megjelenése vízszivárgásra utalnak, de az emberek gyakran tudják be ezeket az időjárásnak vagy a locsolóberendezésnek, kockáztatva ezzel egy komolyabb csőtörés kialakulását.

Elég gyakori és jól látható a vízfolt, vizesedés megjelenése a falakon, mennyezeten, padlón vagy a szőnyegen. A gépészeti kialakitás függvényében ezt okozhatja vízvezeték, fűtés, csatorna vagy esőcsatorna, de akár felső vagy oldalsó szomszéd lakásában történt meghibásodás is. Ez azt is eredményezheti, hogy leázik a tapéta, lepereg a vakolat.

Hogyha nem állapítható meg, hogy honnét ered a szivárgás, akkor a csőtörést ún. műszeres beméréssel lehet megkeresni. Ennek nagy előnye, hogy a szivárgás bontás nélkül megtalálható, így a javítás kevesebb kosszal, zajjal és költséggel jár. A fal vizesedése penész megjelenését is maga után vonhatja, ami kifejezetten egézségkárosító hatású.

A csöpögő csap is ebbe a kategóriába tartozik, bár ezt is sokan figyelmen kívül hagyják. Meglehet, leggyakrabban rossz - vagy rosszul illeszkedő - tömítés okozza a csöpögést, de hogyha ezt kizártuk és nem tudjuk úgy megszorítani a csapot, hogy a csöpögés megszűnjön, akkor ajánlott szakemberrel megnézetni.

Kapcsolat

Bízza ránk a javítást

Vízveszteségek felkutatását, kül- és beltéri csőtörések elhárítását, javítását vállaljuk

Mi van akkor, ha nincs nyoma a vízveszteségnek?

Vízóra

Rejtett csőtörések jelei:

Azt is gondolhatnánk, hogy ha nincs nyoma a vízszivárgásnak, akkor az jó hír, igaz? Nos, nem feltétlenül. Az is lehet sajnos, hogy még nincs nyoma, vagy a kifolyt víz számunkra nem látható - vagy épp figyelmen kívül hagyott - helyre folyik (pl. pince, szomszéd lakása, vízakna).

Mire érdemes ilyenkor figyelni?

Hogyha úgymond pörög a vízóra, akkor jó eséllyel szivárog a víz a rendszerben. A vízóra ugyanis egy mechanikus szerkezet, nincsen benne motor, az órában lévő kerekeket és a számlálót az átfolyó víz hajtja. Általában csőtörésre utal, hogyha a fogyasztókat elzártuk, és a vízóra közepén található - a vízáramlást jelölő - kis kerék ennek ellenére forog.

Az egyik leggyakoribb eset, a hirtelen megnövekedett vízszámla. Hogyha nem használtunk több vizet a megszokottnál, akkor ez egy dolgot biztosan jelent: a vízórán túl (mert ugye a vízszolgáltató mérte az elfolyást), a saját rendszerünkben valahol elfolyik a víz. Ez elég egyértelmű eset, erősen ajánlott kivizsgáltatni, márcsak azért is, mert a feleslegesen elfolyt vízen kívül a csatornadíjat is ki kell fizetni (a javítást követően, a csatorna szolgáltatótól egyébként ilyen esetben egyedi elbírálás szerint a csatornadíj mérséklését lehet kérelmezni).

Az alacsony víznyomás is utalhat csőtörésre. Általában a 3,5 bar körüli víznyomást lehet normálisnak tekinteni, problémára azonban inkább a hirtelen csökkenő víznyomás utalhat. Egy rosszul szerelt, megcsavarodott, megfeszült cső is okozhatja a gondot, de hogyha a nyomáscsökkenés egyik napról a másikra jelentkezik, az arra utal, hogy a csőben sajnos valahol elfolyik a víz.

A csőből kilépő víznek van egy jellegzetes hangja, egyfajta finom zúgás. A külső zajoktól csendes időszakban (pl. késő esti órákban) bizonyos esetekben ez is észrevehető lehet.

A fűtési rendszerek vízszivárgással kapcsolatos meghibásodásának egyik tipikus jele, amikor a rendszerből szivárgó víz következtében a központi fűtési hálózat elveszíti a nyomást. A csőtörés megtalálásának szempontjából szerencsésebb eset lehet, hogyha a szivárgás szemmel látható helyen van, így a javítást azonnal meg lehet kezdeni. Amikor nincs szemmel látható vizesedés, műszeres szivárgásvizsgálattal lehet a problémát lokalizálni.

Hogyan lehet megtalálni a rejtett csőtöréseket?

Rejtett vízszivárgás keresés műszeres beméréssel

Most, hogy áttekintettük a csőtörés legtipikusabb jeleit, nézzük meg, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megtalálni a vízszivárgás helyét.

A jó hír, hogy ma már nincs szükség a fürdőszoba burkolatának szétbombázására, a teljes kert feltúrására vagy a falak szétvésésére ahhoz, hogy pontosan megtaláljuk a megsérült csőszakaszt. Egy jól felszerelt és felkészült szakember a vízszivárgás helyét bontás nélkül meg tudja találni.

A leggyakrabban használt eszközök és módszerek:

  • Hőkamera: Tipikusan a különböző fűtési rendszerek (pl. padlófűtés, központi fűtés) szivárgás-vizsgálatához szokták használni
  • Jelzőgázos vizsgálat: Komplikáltabb fűtési rendszereknél, vagy olyan kültéri vagy beltéri rendszerknél, ahol a nyomvonal nem ismert, a jelzőgázos vízszivárgás keresés kiváló megoldást nyúlt a szivárgás pontos helyének megtalálásához
  • Akusztikus csőtörésvizsgálat: A csőből kiszökő víz által keltett zaj érzékelése, egy erre kifejlesztett speciális szenzor segítségével
  • Korrelációs vizsgálat: Az akusztikus vizsgálathoz hasonlóan itt is a víz zaját mérjük, a vizsgált szakasz két pontján elhelyezett érzékelők segítségével. A műszer a hanghullámok elemzéséből képes meghatározni a vízszivárgás helyét

A műszeres bemérésről bővebb információt itt talál.

Hívjon Most: (30) 935 8982

Bízza ránk a csőtörés megtalálását

Vízszivárgás, rejtett csőtörés bontás nélküli műszeres bemérését vállaljuk