A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Csőtörés a falban: központi fűtést javítottunk Csepelen

Nedves fal vizsgálat

A szivárgás helyének felkutatása

A csőtörés elhárításának első lépése a környezetet feltérképezése: hol futnak a vezetékek, mi az, ami a vizesedést okozhatja. Egy lakáson belül tulajdonképpen a hideg-meleg víz, a fűtés csövei és a csatorna az, ami szivárogni tud. Esetünkben nem volt vizes helyiség a környéken, a tulajdonos elmondása szerint az érintett falban vízvezeték nem futott, a túloldalon a szomszéd lakás fürdőszobája volt.

Elrozsdált vascső a központi fűtés csöre szerelve

Elrozsdált vascső vezet át a szomszédba

A vizet és a csatornát így kizárhattuk, a szomszéd vizes helyisége még megmaradt, mint lehetséges probléma forrás.

A felszálló központi fűtés csöveit általában falon kívül szokták szerelni, ez ebben a lakásban is így volt. A már említett felszálló fűtésvezeték azonban nem ügyfelünk, hanem a szomszéd lakásának fűtését szolgáltatta. A vastagabb átmérőjű, függőlegesen futó csőre egy vékonyabb vascsövet hegesztettek – így vitték át a falon keresztül a fűtést a szomszédba.

A cső környékét megvizsgálva megállapítottuk, hogy a fal sötétebb, nedvesebb volt itt, így jó esély volt rá, hogy a szivárgás innen ered.

A csőtörés javítása

A bontást követően rögtön látszott, hogy a kis vascső gyakorlatilag teljesen elrozsdásodott. Mint kiderült, a szomszédnál volt egy fürdőszoba felújítás úgy tíz évvel ezelőtt, amikor az ő oldalán futó vascsöveket rézcsövekre cserélték, és ezt kötötték rá a két lakást összekötő vascsőre. Ez a falban lévő kis darab azonban nem lett cserélve.

A csőtörés javításához a szomszéd oldalán is bontanunk kellett, ami sajnálatos módon egy csempézett fal volt. Hogy minimalizáljuk a megbontandó felületet, először ügyfelünk oldaláról, tölcsérszerűen - a szomszéd csempézett fala felé szűkülő módon - óvatosan megbontottuk a falat, majd a túloldalon a csempéket megkopogtatva, hallgatva, állapítottuk meg, hogy melyik csempét kell megbontani. Szerencsére így mindösszesen egyetlen csempét kellett végül leverni.

Távfűtés leürítése:

A távfűtési rendszerekben a korrodálás, valamint a tömítések kiszáradásának megelőzése végett a fűtési szezonon kívüli időszakokban is víz van. Az ezeken végzett javítások előtt a fűtési rendszert le kell üríteni, amit a Főtáv Zrt.-nél lehet megrendelni. A fűtési rendszer víztelenítése évente egy alkalommal, egy kéthetes időszakra díjmentesen kérdető. Ezt követően - időszaktól függően -, 13 208 vagy 26 416 Ft-ba kerül.

A fűtési vizet ezen az ágon a Főtáv már előzőleg leengedte, így el tudtuk végezni a csövek cseréjét. A felszálló vezetéket flexel elvágtuk, majd egy-egy GEBÓ csatlakozó idomot és egy T idomot építettünk be. A falban futó részt pedig ötrétegű műanyag csővel pótoltuk.

Képek a munkáról

Jól látható a vizesedés

Jól látható a vizesedés

A szomszédba vezető cső körül erősen nedves a fal
Az elrozsdált vascső cseréje

Az elrozsdált vascső cseréje

A folyamatos vizesedés miatt a cső teljesen elrozsdált
A szomszédban csak egy csempe sérült

A szomszédban csak egy csempe sérült

Kevés bontással megoldottuk a fürdőszobában

Csőtörés biztosítás: mit fizet a biztosító

A központi fűtés csövei - beleértve a felszálló vezetékeket és a lakáson belül futó fűtési csöveket, egészen a radiátorok szelepéig -, a társasház tulajdonában vannak. Biztosítási szempontból tehát a társasház biztosítására lehet ezeket javítani.

A gyakorlatban ilyen esetekben általában két káresemény keletkezik:

  • az egyik, a csőtörés tényleges javítása, magába foglalva a hibahely meghatározását, bontást és a csövek javítását
  • a másik, a csőtörés következményében keletkezett egyéb kár (pl. fal beázásának javítása, festés, burkolás).

Az első résszel kapcsolatban az ügyintézés a közös képviselő (vagy a gondnok) közreműködésével történik. A kárszakértő a helyszínen felméri a károkat, majd a javítást követően a társasház felé az adott biztosítási kötvény feltételeinek megfelelően fizet. A tulajdonos szempontjából tehát ezt a részt, vagy a társasház biztosítója, vagy maga a társasház - a közös költség terhére - fizeti.

A második részre vonatkozólag a tulajdonos szintén felhasználhatja a társasház biztosítását, viszont általában erre vonatkozólag neki kell a biztosító felé eljárni (biztosítási kötvény másolatát bemutatni, kárszakértőt kihívni stb.).